Ενδιαφέροντα

Τηλέφωνο

2691074157

Διεύθυνση

25100 Σελιανίτικα Αχαΐας

E-mail

selianitika@selianitika.gr


sfragida

Αυτήν τη στιγμή επισκέπτονται τον ιστότοπό μας 468 επισκέπτες και κανένα μέλος

Δυναμικές κινητοποιήσεις ετοιμάζουν συλλογικείς φορείς στο Δήμο Αιγιάλειας για τη διαχείριση των αποριμμάτων, ενώ παράλληλα απευθύνουν ανοικτή πρόκληση στους συλλόγους της περιοχής για συνάντηση την ερχόμενη Δευτέρα 4 Δεκεμβρίου και ώρα 18:00 μ.μ. στα γραφεία του Ιατρικού Συλλόγου Αιγίου.

Πιο ειδικότερα, στην πρόκληση που απέστειλαν τα μέλης της προσωρινής επιτροπής αγώνα στους συλλόγους αναφέρουν τα εξής: "Δύο χρόνια περίπου μετά τις συναντήσεις των συλλόγων της Αιγιάλειας για το τοπικό σχέδιο διαχείρισης απορριμμάτων του Δήμου είμαστε μπροστά στα ίδια αδιέξοδα που είχε πάντα η περιοχή μας, δηλαδή εφαρμογή της συμβατικής μεθόδου συλλογής των απορριμμάτων (συλλογή - θάψιμο σε ΧΑΔΑ-ΧΥΤΑ), υπερκορεσμένο ΧΥΤΑ στην Αιγείρα, μη ουσιαστική λειτουργία της ανακύκλωσης με το μπλε κάδο, ΧΑΔΑ σε κάθε δημοτικό διαμέρισμα και στις όχθες των ποταμών. Βυθισμένη σε βαθύ τέλμα βρίσκεται η διαχείριση των απορριμμάτων της Αιγιάλειας και, μάλιστα, χωρίς προοπτική αποκόλλησης. Ό,τι θα μπορούσε να συμβάλλει στη βασική επιδίωξη του νέου Τοπικού Σχεδίου Διαχείρισης (ΤΣΔ) -δηλαδή στην ανάκτηση, με προδιαλογή, του 50% των απορριμμάτων, ως το 2020 -έχει ακυρωθεί, στην πράξη" και καταλήγουν στην επιστολή τους με προτάσεις για περαιτέρω ενέργειες:

"1. Να δούμε εκ του σύνεγγυς το πρόβλημα στον ΧΥΤΑ Αιγείρας σε συνάντηση τηςπροσωρινής μας επιτροπής με τους φορείς και τους πολίτες της Ανατολικής Αιγιάλειας, στο πλαίσιο συνεργασίας φορέων και πολιτών και να εκφράσουμε την συμπαράστασή μας στο «δίκαιο» των αιτημάτων τους. 

2. Να ετοιμάσουμε το κείμενο ενός φυλλαδίου  με τις  θέσεις - προτάσεις μας που θα κατατεθεί στην επόμενη συνάντηση  των συλλόγων και πολιτών για συζήτηση και έγκρισή του. Το εν λόγω φυλλάδιο να εκτυπωθεί σε εκατοντάδες αντίγραφα  και να διανεμηθεί  σε όλη την Αιγιάλεια. 

3. Να πάμε σε νέα συνάντηση όλων των ενδιαφερομένων  συλλόγων και πολιτών με πιο ευρεία συμμετοχή. Στην συνάντηση  πάμε για να συζητήσουμε - αποφασίσουμε για: α) το κείμενο του φυλλαδίου που θα εκδοθεί και  β) τι δράσεις θα κάνουμε  για να ξεκινήσει  η  ΝΕΑ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΤΩΝ ΑΠΟΡΡΙΜΜΑΤΩΝ  στον Δήμο ώστε να λυθεί το θέμα οριστικά. Παύση της ταφής στον υπερκορεσμένο ΧΥΤΑ Αιγείρας και άμεση εκτέλεση έργων αποκατάστασής του. Επίσης έργα  διασφάλισης του περιβάλλοντος απο το βιοαέριο και τα διασταλλάγματα. Ο Δήμος υποχρεούται να βρεί εναλλακτικούς τρόπους τελικής απόθεσης  των υπολειμμάτων της νέας διαχείρισης  που θα είναι με βάση το  ήδη αποφασισθέν από το Δημοτικό Συμβούλιο Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων  του 2015  ¨ προδιαλογή στην πηγή. 

4. Να πάμε σε τρεις ανοικτές  εκδηλώσεις  των συλλόγων  μία στην Ανατ. Αιγιάλεια, μία στο Αίγιο και μία στην Δυτ. Αιγιάλεια, με πρωτοβουλία  των συλλόγων.

5. Υποβολή αιτήματος  στον Πρόεδρο του Δημοτικού Συμβουλίου για να φέρει το θέμα της διαχείρισης  των απορριμμάτων σαν θέμα ημερήσιας διάταξης  στο επόμενο Δημοτικό Συμβούλιο".